Ett projekt med många trösklar att ta sig över

15 november 2023

Som plåtslagare i Fjällbacka är Robert Schwyzer van vid att ta hänsyn till påfrestande väder. När västkusten bjuder på 30 sekundmeter och regnet står som en högtryckstvätt på fasaden gäller det att plåtarbetet är väl utfört, och att vattnet inte kan ta sig in på fel ställe. Lägg då till att fönsterpartierna är över fyra meter breda och ytterväggarna rundade. Det sammanfattar utmaningarna här i brf Sandhagen i Fjällbacka.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 1.jpg
Brf Sandhagen. Illustration: Fiskaregården.

Nedsprängt i berget precis vid kajen i Fjällbacka ligger den nya fastigheten som Brixly bygger på uppdrag av Fiskaregården. Det blir sju exklusiva lägenheter under namnet brf Sandhagen, och RS Plåtslageri är plåtentreprenörer. Sett till hur mycket plåt som går åt är det ett litet projekt, men det är väldigt komplext och tar lång tid. ”Ofta brukar man vilja ha uppdrag där det går åt mycket plåt och går snabbt att genomföra, här är det tvärt om. Detta är ett projekt som verkligen är roligt att få vara en del av, det är helt unikt.” säger Robert Schwyzer som driver RS Plåtslageri i Fjällbacka tillsammans med sin bror Rikard.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 2.jpg
Precis vid kajen växer sju lägenheter fram.

Badis blir brf Sandhagen

Fastigheten har två lägenheter på varje våningsplan, samt en takvåning med takterrass på fjärde våningen. Byggnaden har en mycket karakteristisk form och ska efterlikna den byggnad som låg här tidigare, det så kallade Badis. En societetsrestaurang som byggdes 1938, där semester­firande badgäster umgicks och där bland annat Ingrid Bergman ofta syntes till. Restaurangen köptes av familjen Järund 2000, och sedan dess har arbetet med att få göra om fastigheten till bostäder pågått. 2005 var sista året som verksamhet bedrevs i lokalerna.

En extremt lång process

Efter det följde en extremt lång process som innefattat flytt av reningsverk, frågor om förhöjd vattennivå, undersökning av kulturmiljö, ärende i Mark och miljödomstolen, ny detaljplan och mycket, mycket mer. I början av 2022 nåddes familjen Järund äntligen av beskedet att den nya detaljplanen var färdig. En detaljplan som i princip säger hur fastigheten ska se ut, och som styr varje detalj ända ner till vilket räcke balkongerna ska ha. Nu förvaltas fastigheten inom företaget Fiskaregården, ett fastighetsbolag som startades 2018 av sönerna i familjen, Johan och Tomas Järund.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 3.jpg
Det är inte många raka vinklar i brf Sandhamn.

En 21 år lång process bjöd på olika typer av trösklar att ta sig över, men när lägenheterna väl skulle säljas under sommaren 2022 gick det på några dagar. I september påbörjades markarbetet och då började nya utmaningar. Att lyfta in glaspartier på 4,2 meter med kran, och att bygga stödmurar för att hålla markmassor på plats har varit några av momenten som krävt tålamod och fullt fokus. Robert och hans kollegor påbörjade sitt uppdrag på bygget i augusti 2023.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 4.jpg
Gabriel Wester och Robert Schwyzer på RS Plåtslageri.

RS Plåtslageris uppdrag här på brf Sandhagen innefattar alla beslag och infattningar runt fönster och dörrar, sockelbleck, skärmtak och vattenavrinningen. Taket är däremot ett flackt sedumtak, kanske till Roberts förtret. ”Hade det varit en bandtäckning i plåt hade ju växterna sluppit blåsa bort.” säger han lite på skoj. Varje moment som görs här på Sandhangen är ett specialbygge. Allt behöver anpassas till husets svängda form och det är få vinklar som är raka.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 5.jpg
Trösklarna är som mycket annat i projektet specialbyggda.

Specialbyggda trösklar

Att hitta en lösning för trösklarna har varit det mest utmanande hittills, då dörrpartierna saknar bra infästningsmöjligheter. ”Blir det inte tätt runt fönster och dörrar kommer det in vatten när det regnar och blåser 35 sekundmeter, som det gör några gånger om året här på Västkusten. Och man vet inte hur vattnet reagerar med undertrycket och suget från ventilationen förens huset är klart, om det kryper upp längs väggarna.” säger Robert. Tillsammans med Brixly diskuterade de sig fram till en speciallösning för trösklarna, och nu har de hittat en modell som Robert tror på.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 6.jpg
Nu känner sig Robert helt trygg med att inget vatten kommer läcka in vid fönster eller dörrar.

Aluminium, rostfritt och Rheinzink

Till andra plåtdetaljer i projektet används vit aluminium som ska smälta ihop fint med den vita fasaden. Tröskelblecken görs i rostfri plåt som är styvare än aluminium och tål att trampas på, och som är motståndskraftig mot saltet från havet. Till vattenavrinningen krävs däremot ett annat material, något som går att löda i. För som sagt, allt i detta projekt är ett specialbygge.

”Det finns ju inga svängda hängrännor att beställa, så dessa kommer vi forma på plats. Vi klipper upp rännan med jack på den sida vi ska böja den åt, sedan böjer vi och löder ihop den igen. Eftersom det inte går att löda i aluminium rekommenderade vi zink till detta projekt, och vattenavrinning från Rheinzink.” säger Robert som också berättar att det alltid gäller att tänka till kring materialval när man jobbar på kusten. RS Plåtslageri har helt slutat arbeta med stålplåt, och väljer alltid aluminium eller zink.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 7.jpg
Vattenavrinningen kommer från Rheinzink, och allt material beställs genom Bevego.

Allt material till projektet har Robert beställt från Bevego i Trollhättan. Bevegos turbil kör ut så ofta det behövs, men att få det levererat ända fram till arbetsplatsen är utmanande. Här i hjärtat av Fjällbacka är gatorna smala och gränderna trånga. Det går om man vill, men Robert uppskattar att Bevego istället levererar materialet direkt till verkstaden, och därifrån tar han med sig mindre mängder av materialet ut till bygget.

Vilka är RS Plåtslageri?

RS Plåtslageri startades 2011 av bröderna Robert och Rikard Schwyzer. Det är ett lokalt plåtslageri med bas i Fjällbacka, och som gärna håller sina jobb här i närheten. Från Grebbestad i norr till Bovallstrand i söder, och ibland ute på öarna. De är fyra personer på firman och de arbetar nästan uteslutande mot byggmästare. Uppdraget på brf Sandhagen är krävande för RS Plåtslageri. Tidspressen är stor och innan varje moment är färdigt står nästa person i hälarna och behöver tillgång till platsen.

Vecka 46_RS platslageri_BevegoNytt_bild 8.jpg
Robert driver RS Plåtslageri i Fjällbacka tillsammans med sin bror Rikard.

”Det är kul med utmaningar också, och att komma fram till olika lösningar på problem. Arbetet här på Sandhagen är ju extra roligt eftersom jag följt projektet i 20 års tid, sedan jag lärde känna Johan och Tomas, och det är roligt att vara i projekt där man känner de inblandade. Huset kommer bli ett landmärke i Fjällbacka. Vi kommer kunna peka stolt på detta hus och säga - kommer du ihåg vad det blåste när vi arbetade där.” säger Robert och skrattar.