BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av, samtidigt som den också kontinuerligt utvecklas så att det ständigt finns nyheter och innovationer att uppdatera sig om. I BevegoNytt publicerar vi allt ifrån reportage om fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

Solcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitet

20 september 2023
När Solenergi Norr levererar och monterar en solcellsanläggning ska kunden känna sig helt trygg med att produkten är säker och kommer att sitta i minst 30 år framöver. Fokuset ligger på kvalitet i allt från paneler till montage. Även infästningen av solpaneler ska hålla högsta kvalitet. Därför använder Solenergi Norr infästning från Weland Stål.

Olle Spetz nådde toppresultat i yrkes-EM

13 september 2023
Efter närmare 300 timmar av intensiv träning inför yrkes-EM åkte Olle Spetz till Gdańsk för att representera Sverige i plåtslageri. Under tre heldagar med tävlingsmoment levererade Olle på topp och samlade poäng som tog honom till en fantastisk femteplacering. ”Vid prisutdelningen var jag lite besviken, men när jag fick se mina poäng blev jag otroligt glad över att jag var så nära toppen.” säger Olle som berättar om resan för BevegoNytt.

Kranmärkta filialer för minskat klimatavtryck

06 september 2023
Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Informationen är från branschorganisationen Svenskt Vatten som arbetar med hållbarhetsmärkningen Kranmärkt. Med Bevegos hållbarhetsambassadörer i spetsen har flera av filialerna nu genomfört ett arbete för att bli kranmärkta, vilket innebär att sluta använda förpackat vatten och därigenom minska påverkan på klimatet.

Stor expansion av filialen i Mölndal

30 augusti 2023
Den 21 augusti öppnade Bevegos senaste satsning officiellt! En efterlängtad expansion har genomförts på filialen i Mölndal där renovering och utbyggnad skapat stora lagerytor och en modern butiksyta. Dessutom innebär expansionen en sammanslagning med filialen i Högsbo, och att Mölndals inarbetade utbud av ventilation nu får sällskap av byggplåt och teknisk isolering.

Plåt och ventilation: Stor satsning på rekrytering

23 augusti 2023
Att det saknas utbildade plåtslagare och ventilationsmontörer är ett stort hinder för branschen och något som det pratats om länge. För att det ska finnas kompetenta personer att anställa på lång sikt krävs att fler väljer att utbilda sig idag, och för det krävs en större generell kunskap om yrkena. Branschorganisationen Plåt & Ventföretagen genomför nu satsningen Kompetens25 för att locka fler unga till branschen, och säger självsäkert att antalet sökande till branschens utbildningar ska öka med 25 % till januari 2025.

Ö-livet ger filialen både utmaningar och fördelar

16 augusti 2023
Gotlands kommun omfattar hela öns yta, och samma geografiska område utgör även Gotlands län. Det är Sveriges minsta län sett till befolkningen på drygt 60 000 invånare. Öns centralort är Visby och här på Hyvelgatan 10 ligger Bevegos filial. Robin Larsson har varit platschef sedan han var 22 år och berättar för BevegoNytt att det är lite speciellt att driva en filial på en ö. Det krävs mer planering, större volymer i lager, och arbetsbelastningen varierar mycket under året. Filialen med tre anställda sticker ut även när det kommer till sammanhållning, tror Robin.

Emma Silfverduk: Driven plåtslagare och skicklig entreprenör

05 juli 2023
När Emma Silfverduk tog sitt mästarbrev inom plåtslageriyrket 2008 blev hon historisk. Bara 27 år gammal var hon den första kvinnan i Sverige som bevisade att hon både är en skicklig hantverkare och företagare, och belönades med mästarbrev. Sedan dess kan Emma titulera sig plåtslagarmästare. BevegoNytt träffade Emma i Västervik där hon driver företaget Falla Plåt AB tillsammans med sin lillebror Anders, och pratade mer om hennes resa som plåtslagare.

Ny koppar på det 50 meter höga vattentornet

29 juni 2023
Södervärns vattentorn invigdes 1916, då pumpades vatten upp i det över 50 meter höga tornet för att boende i närområdet skulle få bra tryck i sin dusch och kökskranar. Vattentornet togs ur bruk 2015 och nu pågår den renovering av tak och fasad som Malmö kommun beslutat om. Genom Team Bygg Skåne fick företaget Plåttjänst i uppdrag att lägga om det kupolformade koppartaket. Här berättar Martin Plym, som driver Plåttjänst, om det ovanliga arbetet.

Arkitekten väljer plåt från Rheinzink

21 juni 2023
Det nya bostadsområdet Prästhöjden utanför Borås har vuxit upp på en lummig och vacker naturtomt. Det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder AB (FRIBO) står bakom en av de nya fastigheterna som innefattar 29 hyreslägenheter. När detta lägenhetshus planerades hade FRIBO ett mål - huset ska hålla i minst 100 år. Magnus Almung valdes som arkitekt för projektet och hans uppgift blev att utforma ett hus baserat på tekniska lösningar och material som håller över tid.

En frisk fläkt för utrotningshotade sköldpaddor på Nordens Ark

14 juni 2023
SköldpaddsArken är en av Nordens Arks senaste satsningar i bevarandet av utrotningshotade djur. Den helt nya anläggningen ska fungera som en hubb för runt 15 akut hotade sköldpaddsarter där forskning, informationsutbyte och lokala samarbetsprojekt är en viktig del i bevarandearbetet. Det blir ett helt unikt avelscenter som sätter Hunnebostrand på världskartan.

Gigantiska aggregat för gigantisk gymnasieskola

07 juni 2023
Byggnationen av nya lokaler för Westerlundska gymnasiet i Enköping är i full gång. Detta projekt är Enköpings kommuns största investering någonsin och den uppskattade kostnaden ligger på 550 miljoner kronor. Till de 18 300 kvadratmeter krävs sju riktigt stora ventilationsaggregat, och Ehlin & Larsson som är ventilationsentreprenörer i projektet har valt att beställa Komfovents aggregat genom Bevego. Här i BevegoNytt berättar Teijo Ylitalo mer om projektet och hur det är att montera ventilation i en byggnad helt i trä.

Uppdaterad branschstandard inom teknisk isolering

31 maj 2023
För tre år sedan lanserade branschorganisationen IF - Isoleringsfirmornas förening en Branschstandard för teknisk isolering (BTI). Riktlinjerna håller på att arbetas in i branschen, och för att möta responsen och bli ännu mer hållbara har nu en uppdatering gjorts. Här i BevegoNytt berättar Johan Sjölund, IF, om den nya utgåvan, samt vad som kan göras i den ständigt aktuella frågan om kompetensförsörjning.

Efterlängtad plåt med 50 procent mindre koldioxidutsläpp

24 maj 2023
Just nu letar hela branschen efter lösningar för att göra byggplåt mer hållbart och minska koldioxidutsläppen från tillverkningen. Rheinzink tar ett stort steg när de nu lanserar sin produkt prePATINA i eco zinc, ett material som innebär 50 procent lägre koldioxidutsläpp från produktionen. Kari Koskinen på Rheinzink berättar mer om de stora framstegen här i BevegoNytt.

En korrosivitetsklass som ställer höga krav

17 maj 2023
När Thed Nilsson på VentPartner besöker ett badhus lägger han märke till detaljer, som till exempel om en skruv på en armatur har rostat. Det är en vana (eller ovana) som uppstår när man arbetar med ventilation i badhus och lägger mycket tid på att välja rätt material till rätt plats, just för att det inte ska rosta av den påfrestande miljön som luftfuktigheten och klorhalten bidrar till. Just nu arbetar Thed och kollegorna med Filipstads badhus.

Premiär för Makita road tour hos Bevego

10 maj 2023
Makita har ett otroligt stort sortiment, bara för 18V-batteriet finns över 400 maskiner. För en återförsäljare som Bevego är det omöjligt att visa upp hela sortimentet i en butik. Därför är Makita road tour ett perfekt tillfälle för Bevegos kunder att upptäcka en större del av sortimentet. Makita road tour är ett koncept som bygger på en 40 fots container, fullastad med verktyg och maskiner.

Utökar fordonsflottan med den nya ellastbilen Elton

02 maj 2023
På Bevego pågår ett konstant arbete med att testa och utvärdera olika typer av fossilfria bränslen, för att på bästa sätt nå målet med fossilfria inrikestransporter 2030. I slutet av 2021 kompletterades Bevegos fordonsflotta med den allra första lastbilen på el, EL-Louise. Att ha en turbil som till 100 % drivs av el levde upp till Bevegos förväntningar, och under förra veckan sattes ytterligare en ny ellastbil i drift i Örebro. För att inviga elbilen Elton bjöd filialen i Örebro in till ett välbesökt kundevent med hållbarhet som tema.

6 mil rörskålar till Mälarsjukhuset i Eskilstuna

26 april 2023
2025 väntas nybyggnationen av Sörmlands största sjukvårdsinrättning, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, stå färdigt. ”E62”, som blir den nya delen av Mälarsjukhuset, omfattar hela 45 000 kvm och de nya lokalerna kommer bland annat innehålla sjukhusets nya entré, akutvård, förlossning och hjärtintensiv. Installation av högteknologisk medicinsk utrustning gör projektet komplext ur många aspekter, vilket också sätter högre krav på entreprenörerna.

Utbildar om aluminium: Kunskap är inte tungt att bära

19 april 2023
Som grossist inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation tycker Bevego det är viktigt att vara en kunskapsbärare. Att ligga i framkant, bjuda på kunskap och att vara med och driva branschen framåt. Därför bjöd Bevego tillsammans med Plannja in sina kunder till ett utbildningstillfälle inom byggplåt med fokus på aluminium, i Malmö, Göteborg, Örebro och Stockholm.

Nytt i sortimentet: infästning för solpaneler

12 april 2023
Idag är solpaneler tillgängligt för både privatpersoner och företag till ett överkomligt pris. Marknaden har utvecklats otroligt mycket de senaste åren och med tanke på dagens energipriser är det många som väljer att installera solpaneler på hustaket. Till det krävs infästning, och vem kan mer om att fästa produkter på tak än de som i åratal arbetat med taksäkerhet? Redan för tio år sedan började Weland Stål sin produktutveckling kring infästning för solpaneler, och idag kan du beställa deras högkvalitativa produkter genom Bevego.

Frihet under ansvar för isoleringsmontörerna

05 april 2023
I 40 år har Eric Johansson på Bullmark Isoleringsservice arbetat inom teknisk isolering. Han fastnade för branschen tack vare den friheten som arbetet ger, och detta vill han nu ge till sina anställda. De är 14 medarbetare på företaget och har ett hundratal projekt planerade, projekt som tar allt från 30 minuter till flera år att genomföra. Ett av deras riktigt stora uppdrag just nu är bostadsområdet Västteg i Umeå, något som Eric berättar mer om här.

Instalco gjorde konkurrenterna till Peters kollegor

29 mars 2023
Peter Persson driver Blomquist Ventilation och har 25 års erfarenhet i ventilationsbranschen. På 90-talet jobbade han på fabrik, men en cancerdiagnos fick honom att helt byta bana i arbetslivet. ”Det blev ett uppvaknande och jag kände inte att jag ville stå i en fabrik hela livet. Jag bytte bransch och började jobba som ventilationsmontör istället. Jag var helt oskolad och har lärt mig allt jag kan genom arbetslivserfarenhet. Nu har jag varit i ventilationsbranschen i 25 år.” berättar Peter från sitt kontor i Bollnäs. Sedan 2014 har Peter varit en del av Blomquist-gruppen. I koncernen ingår totalt fem bolag som är verksamma inom värme, kyla, ventilation och borrning.

Smalare band för att klara väderförhållandena

22 mars 2023
När du står på Hållös karga klippor och tittar norrut ser du Smögen och Kungshamn. Vänder du dig åt söder är allt du ser öppet hav utan något som skyddar mot väder, vind och salt. Här står vandrarhemmet Utpost Hållö stadigt på klipporna. När Smögen Plåtslageri nu fått i uppdrag att lägga ett nytt plåttak på vandrarhemmets tillbyggnad är det viktigt att ta hänsyn till de påfrestande väderförhållande som råder här.

SM för att locka fler unga till plåtslagaryrket

15 mars 2023
9 mars avgjordes årets upplaga av SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Det är en årlig tävling där över 100 gymnasieelever runt om i Sverige ställer upp i lokala deltävlingar, och de sex bästa får en plats i finalen. Branschorganisationen Plåt & Ventbyrån står som arrangör, och Plannja och Bevego stödjer tävlingen genom att vara sponsorer. De bidrar med material och verktyg för att främja det primära syftet att få fler unga att välja plåtslagaryrket.

Utökat sortiment inom ventilation från TROX

08 mars 2023
Under våren genomför TROX Auranor tillsammans med Bevego en omfattande turné över hela Sverige. Sedan 2015 har Bevego som exklusiv återförsäljare på den svenska marknaden haft ett nära samarbete med TROX, som är den ledande aktören inom luftfördelning på den europeiska marknaden. Nu tar Bevego nästa steg och utökar erbjudandet med produkter inom både behovsstyrd ventilation (VAV) samt klimat- och kylbafflar tillsammans med TROX. Därför vill man genom en Sverigeturné öka kompetensen hos Bevegos medarbetare, och öka kännedomen hos kunderna.