BEVEGONYTT

Vår bransch är full av spännande projekt att ta del av, samtidigt som den också kontinuerligt utvecklas så att det ständigt finns nyheter och innovationer att uppdatera sig om. I BevegoNytt publicerar vi allt ifrån reportage om fantastiska kundprojekt till informativa artiklar om produkter eller förändringar i branschen.

Instalco gjorde konkurrenterna till Peters kollegor

29 mars 2023
Peter Persson driver Blomquist Ventilation och har 25 års erfarenhet i ventilationsbranschen. På 90-talet jobbade han på fabrik, men en cancerdiagnos fick honom att helt byta bana i arbetslivet. ”Det blev ett uppvaknande och jag kände inte att jag ville stå i en fabrik hela livet. Jag bytte bransch och började jobba som ventilationsmontör istället. Jag var helt oskolad och har lärt mig allt jag kan genom arbetslivserfarenhet. Nu har jag varit i ventilationsbranschen i 25 år.” berättar Peter från sitt kontor i Bollnäs. Sedan 2014 har Peter varit en del av Blomquist-gruppen. I koncernen ingår totalt fem bolag som är verksamma inom värme, kyla, ventilation och borrning.

Smalare band för att klara väderförhållandena

22 mars 2023
När du står på Hållös karga klippor och tittar norrut ser du Smögen och Kungshamn. Vänder du dig åt söder är allt du ser öppet hav utan något som skyddar mot väder, vind och salt. Här står vandrarhemmet Utpost Hållö stadigt på klipporna. När Smögen Plåtslageri nu fått i uppdrag att lägga ett nytt plåttak på vandrarhemmets tillbyggnad är det viktigt att ta hänsyn till de påfrestande väderförhållande som råder här.

SM för att locka fler unga till plåtslagaryrket

15 mars 2023
9 mars avgjordes årets upplaga av SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Det är en årlig tävling där över 100 gymnasieelever runt om i Sverige ställer upp i lokala deltävlingar, och de sex bästa får en plats i finalen. Branschorganisationen Plåt & Ventbyrån står som arrangör, och Plannja och Bevego stödjer tävlingen genom att vara sponsorer. De bidrar med material och verktyg för att främja det primära syftet att få fler unga att välja plåtslagaryrket.

Utökat sortiment inom ventilation från TROX

08 mars 2023
Under våren genomför TROX Auranor tillsammans med Bevego en omfattande turné över hela Sverige. Sedan 2015 har Bevego som exklusiv återförsäljare på den svenska marknaden haft ett nära samarbete med TROX, som är den ledande aktören inom luftfördelning på den europeiska marknaden. Nu tar Bevego nästa steg och utökar erbjudandet med produkter inom både behovsstyrd ventilation (VAV) samt klimat- och kylbafflar tillsammans med TROX. Därför vill man genom en Sverigeturné öka kompetensen hos Bevegos medarbetare, och öka kännedomen hos kunderna.

Isolering och beklädnad i ett - för utomhusbruk

02 mars 2023
Magnus och hans kollegor på EB Isolering arbetar med alla typer av uppdrag inom teknisk isolering och cirka 40% av dessa är utomhus. Då är det ofta ventilationskanaler på industrifastigheter som ska isoleras. Just ett sådant projekt har EB Isolering precis avslutat i Fagersta, ett projekt som är bland de första i Sverige att använda Paroc Pro Lamella Mat Clad. Varför Magnus valde att arbeta med just detta material berättar han mer om här.

Yrkesambassadörer inspirerar och utbildar

22 februari 2023
”När jag träffar bekanta och berättar att jag arbetar som plåtslagare frågar i princip alla vad man gör som plåtslagare. Utanför branschen är kännedomen om yrket väldigt liten.” säger Jenny Landberg, yrkesambassadör inom byggnadsplåtslageri. Nu satsar branschorganisationen Plåt & Ventbyrån på yrkesambassadörer för att få fler unga att utbilda sig inom ventilation och byggnadsplåtslageri.

Del 2: Dags för rörisolering på brandstationen

15 februari 2023
Sommaren 2022 besökte BevegoNytt den nya brandstationen i Uddevalla. Då monterades ventilationen och taket höll på att bandtäckas. Arbetet med brandstationen flyter på bra och just nu är VIAB på plats för att isolera rören. Eftersom Bevego fått leverera både ventilation, plåt och teknisk isolering är detta ett extra roligt projekt att följa. VIAB står för Västsvenska Isolering AB, och även för dem är brandstationen ett stort uppdrag.

En snygg helhet med ALP matt i mörk silver

08 februari 2023
I Kungälv får Fridhems förskola just nu helt nya, egna lokaler med plats för fem avdelningar. WOSAB Plåt AB är i full gång med bandtäckningen som kräver 1800 kvadratmeter aluminiumplåt. Det som är extra roligt är att det är plåt från Bevegos egna varumärke som sålts till projektet, ALP aluminiumplåt med matt lack i kulören mörk silver.

Bevegos VD Peter blickar framåt på 2023

01 februari 2023
Med en oviss omvärld är det svårt att planera för framtiden. Trots detta resulterade 2022 i ett rekordår för Bevego, vilket visar på att allt är möjligt även i omvälvande tider. Det ger medarbetarna en extra drivkraft att fortsätta utveckla verksamheten, och Bevego ser positivt på året som ligger framför oss. I januari träffades alla säljarna för att prata om strategier och säkerställa att de arbetar mot samma mål under 2023.

1550 unika perforerade fasadplåtar i aluminium

25 januari 2023
Inne i verkstaden hos Kode Plåt AB har den CNC-styrda stansen gått varm. Det var i början av 2022 som ett perforerat mönster stansas i 1550 stycken fasadplåtar - där varje plåt blir helt unik. En plåt mäter 204 x 60 cm och alla har nu monterats på parkeringshuset till World of Volvo, ett landmärke som du kan beskåda när du åker på E6 genom Göteborg. Här berättar Arthur Andersson, en av ägarna på Kode Plåt, om deras projekt.

Gör allt som går att tillverka i tunnplåt

18 januari 2023
Utifrån är det inget som sticker ut, men när du öppnar dörren till Plåtpressning AB möts du av innovation, den senaste tekniken, och stor kompetens inom plåtbearbetning. Plåtpressning AB är experter på plåtbearbetning och arbetar med allt från fordonsdetaljer till värmepumpar. De håller till i Mölndal i Göteborg och deras kunder finns inom bland annat byggindustrin, medicinteknik och energisektorn. ”Vi kan göra allt som går att tillverka i tunnplåt” säger ägaren Danny Gilmartin.

Vinnaren representerar Sverige i yrkes-EM

11 januari 2023
Den 5–9 september 2023 arrangeras yrkes-EM, även kallat EuroSkills, i Gdansk i Polen. Tävlingen samlar yrkesverksamma under 25 år från 32 olika länder i Europa, inom 43 olika yrken. För att utse Sveriges representant inom plåtslageri anordnas en nationell uttagning i Norrköping den 13 januari. Plåtslagaren som vinner uttagningen kommer att lägga mycket tid på att träna och coachas inför tävlingen i Gdansk, och har chans att bli europamästare i plåtslageri.

Årets mest lästa artiklar i BevegoNytt

21 december 2022
Vi på Bevego är otroligt glada över att ha fått dela ytterligare ett år tillsammans med våra kunder, leverantörer och medarbetare. 2022 går mot sitt slut och vad passar då bättre än en tillbakablick på något roligt som hänt under året? I BevegoNytt har vi precis som vanligt gjort en mängd reportage i år, om vad som händer ute hos våra kunder och på filialerna. För att sammanfatta och tacka för 2022 har vi samlat årets mest lästa reportage här!

Med matt takavvattning blir helheten komplett

14 december 2022
Inom både arkitektur, inredning och design har man de senaste åren sett en trend kring matta ytor. Matta plåttak har blivit lika vanligt som blanka, men det som inte funnits på marknaden är ett matt alternativ inom takavvattning. Till matta tak har man fått använda sig av traditionellt lackad takavvattning med ett blankt utseende. Under hösten 2021 lanserade Plannja efterlängtad matt takavvattning så nu finns den kompletta lösningen där du kan matcha ett matt plåttak med matt takavvattning.

5000 kvadratmeter med Matt Frost aluminium

07 december 2022
Fem kilometer norr om Lund utvecklar Lunds Kommuns Fastighets AB samhället Västra Stångby. Lomma Tak är en del av utvecklingen och har tidigare i år avslutat projektet Kv Storspoven 1 som var det första i Västra Stångby. Nu pågår arbetet med Kv Kornknarren 1 och för Lomma Tak innebär det fem plåtslagare på en 5000 kvm stor bandtäckning.

Ökad kunskap och utökat sortiment från EJOT

30 november 2022
EJOT är ett företag som arbetar med infästning av högsta kvalitet. De designar, utvecklar, testar och tillverkar i egen regi. Under 2020 införde Bevego ett bassortiment med EJOTs infästning för betong, och nu utökas samarbetet ytterligare genom att göra samma sak med infästning för plåt. Dessutom satsas det stort på att förstärka kompetensen inom Bevego.

Industrin samlades på Subcontractor

23 november 2022
Sveriges största mässa för underleverantörer inom industri arrangerades på Elmia i Jönköping 15–17 november. Det betyder att ett helt år har gått sedan Subcontractor 2021, som vi skrev om här i BevegoNytt. Nu berättar Anders Vervaart om årets mässa och vad som hänt på Bevego inom affärsområdet industri det gångna året.

Att driva en Bevegofilial – Besök i Örebro

16 november 2022
Idag har Bevego 33 filialer runt om i Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr. Filialerna är i olika storlek, sortimentet på lagerhyllorna kan variera och antal medarbetare är från tre personer och uppåt. Det som alla filialer har gemensamt är att medarbetarna arbetar som ett team för att sätta kunden i fokus hålla en hög servicenivå. För att höra om hur det är ett driva en filial tittar vi in hos Bevego på Nastagatan i Örebro.

Plåtarbete på allt från fästning till lägenhet

09 november 2022
Wanäs Bleck & Plåt är ett plåtslageri som arbetar mycket i bland annat Mariestad och Skövde. Deras verkstad finns i Karlsborg, staden som är mest känd för sin fästning. Wanäs Bleck & Plåt har ramavtal med Statens Fastighetsverk som förvaltar Karlsborgs Fästning och får regelbundet uppdrag på den K-märkta fästningen. Wanäs uppdrag varierar mellan allt från fästning, lägenhetshus, kyrkor och spånledningar inom träindustrin. Ett pågående projekt är Bantorget i Mariestad.

Peter löser specialtillverkade detaljer i Rheinzink

02 november 2022
Peter Magnusson var lärling 1987 och har sedan dess arbetat som plåtslagare. 2001 startade han sitt företag Eklanda Plåt som håller till i Mölndal. Som ett komplement till takarbeten har han under lång tid tagit olika specialbeställningar. Idag har Peter flera olika uppdrag för Bevego, och nu har samarbetet utvecklats ytterligare.

Ökad kunskap om branschen med minimässor

26 oktober 2022
Konceptet är enkelt, ca 10 stycken leverantörer tar sina produkter och sina experter och träffas på någon av Bevegos filialer. När Bevegos kunder kommer dit finns branschens kunskap samlat på ett ställe. Då passar man på att lära sig mer och ställa sina frågor. Traditionsenligt går man också tipspromenaden med ett stopp hos varje leverantör, för att sedan belönas med lunch. En lycklig vinnare får dessutom en fin present. Vecka 42 var det ventilation som stod i fokus och Bevegos minimässa gick av stapeln i Trollhättan, Bäckebol och Borås.

Helhetssyn av brandisolerade ventilationskanaler

19 oktober 2022
1 januari 2020 infördes nya förutsättningar för brandisolering av ventilationskanaler, och samtliga godkännanden ska nu vara testade enligt EN 1366-1. Fortfarande finns en osäkerhet i branschen kring hur brandisolering av ventilationskanaler ska hanteras, och därför lanserar nu Paroc sitt nya koncept Paroc® Duct Protect™ System. Konceptet innefattar ventilationskanal, brandtätning, isolering och montagetillbehör, och ska förbättra brandskyddet samt förenkla dimensionering och installation. Paroc® Duct Protect™ System är en komplett helhetssyn av brandisolerade ventilationskanaler för att underlätta projektering och montering.

Att gå från stålplåt till aluminium

12 oktober 2022
Är du plåtslagare och arbetar vid kusten där salta stänk hör till vardagen, då är du förmodligen van vid att arbeta med aluminium. Är ditt arbetsområde istället Sveriges inland är du sannolikt lite mer ovan vid bandtäckning i aluminium. Att materialet är vanligare vid kusten grundar sig i att aluminium inte rostar utan står emot salt och de påfrestningar som tak och fasader nära havet utsätts för. Bevego har tillsammans med Prefa gett fler plåtslagare möjlighet att testa att arbeta i aluminiumplåt och upptäcka fördelarna.

Byter eternit mot romber i plåt

05 oktober 2022
Eternittaket på villan hade gjort sitt och när familjen nu behövde byta taket ville de ha ett liknande utseende. De hade sett att Prefa erbjuder ett taksystem i aluminium, där romber i plåt skapar samma mönster som eterniten. Helléns Plåtslageri fick i uppdrag att byta taket och eftersom de är helkunder till Bevego beställde de även Prefas taksystem via Bevego. Grannhuset blev så inspirerade, att Helléns Plåtslageri även fick sätta romber på deras tak.