Instalco gjorde konkurrenterna till Peters kollegor

29 mars 2023

Peter Persson driver Blomquist Ventilation och har 25 års erfarenhet i ventilationsbranschen. På 90-talet jobbade han på fabrik, men en cancerdiagnos fick honom att helt byta bana i arbetslivet. ”Det blev ett uppvaknande och jag kände inte att jag ville stå i en fabrik hela livet. Jag bytte bransch och började jobba som ventilationsmontör istället. Jag var helt oskolad och har lärt mig allt jag kan genom arbetslivserfarenhet. Nu har jag varit i ventilationsbranschen i 25 år.” berättar Peter från sitt kontor i Bollnäs. Sedan 2014 har Peter varit en del av Blomquist-gruppen. I koncernen ingår totalt fem bolag som är verksamma inom värme, kyla, ventilation och borrning.

Vecka-13_Blomquist_Ventilation_Peter-Persson.png”De hade tjatat på mig ett tag att jag skulle börja jobba hos dem. Blomquist-gruppen saknade då kompetens inom ventilationsområdet så jag drog igång en ventilationsavdelning åt dem kan man väl säga. Det var ett bra beslut. Det finns många fördelar med att vara en del av en större helhet”, tycker Peter. Blomquist-gruppen består idag av ca 80 medarbetare och omsatte tillsammans 218 miljoner kronor under 2022.

Blomquist-gruppen blir en del av Instalco

I oktober 2021 blev Blomquist-gruppen uppköpta av det börsnoterade bolaget Instalco. Instalco är ett av nordens ledande installationsföretag inom vs, el, ventilation, kyla och industri. De satsar på att förvärva bolag inom branschen som visat hög produktivitet och en stark entreprenörsanda. Johan Larsson är affärsområdeschef för Instalco Norr där Blomquist-gruppen numera ingår. ”Blomquist har ett stort nätverk och gott rykte i regionen. De kommer att passa väl i Instalco-familjen och kunna samverka med våra övriga bolag.” säger han i ett av Instalcos pressmeddelanden i samband med förvärvet.

Konkurrenterna blev goda kollegor

Samverkan mellan olika bolag i Instalco-familjen är något som Peter på Blomquist Ventilation upplevt som ett positivt resultat av uppköpet. Företag som tidigare varit hans konkurrenter har nu blivit goda kollegor och de samarbetar mycket med varandra. ”I situationer där vi tidigare konkurrerat om jobben kan vi nu istället hjälpas åt. Vi lär av varandra och kan även låna lite folk av varandra om det behövs. Får någon en förfrågan om ett jobb som ligger i mitt område så blir det jag som räknar på det och vice versa.” säger Peter.

De olika områdena i Blomquist-gruppen och Instalco som stort drivs som enskilda aktiebolag med egna organisationsnummer. Det ser Peter som en av nycklarna till framgången. ”Genom att alla driver sina egna bolag kan vi behålla småskaligheten och den lokala förankringen. Vi vill behålla den personliga och nära relationen med kunderna som annars lätt försvinner i större bolag. Alla har koll på sina egna affärsområden och verksamheter samtidigt som vi drar nytta av fördelarna i att samarbeta med varandra.” säger Peter.

Vecka-13_Blomquist_Vent_1.jpg
Blomquist Ventilation har gjort installationerna i den nya padelhallen i Söderhamn.

Bevegos rektangulära ventilationskanaler underlättar installationen

Blomquist Ventilation har sedan 1,5 år tillbaka handlat alla rektangulära ventilationskanaler från Bevego. ”Killarna älskar dom. De är lagom tunga och skarven är väldigt smidig vid monteringen. Man behöver inte vara lika många montörer vid varje moment tack vare skarven.” säger Peter. Idag har Peter 11 medarbetare i sitt team och säger att de skulle behöva bli fler. ”Vi skulle lätt kunna ha två montörer till. Vi behöver dock ledande montörer och de växer tyvärr inte på träd.” berättar han.

En av de största skillnaderna efter att de blev uppköpta av Instalco är förändringar i det administrativa arbetet. Idag sköter och driver Peter ventilationsavdelningen från kontoret i Bollnäs. ”Montörerna och kunderna märker ingen direkt skillnad efter att vi gått in i Instalco men jag märker stor skillnad. Det är mer administration för mig vid datorn och mycket prognoser och handpåläggning på olika sätt. Men det är också roligt och en viktig del i att driva bolag.” säger Peter.

Vecka-13_Blomquist_Vent_Padel_2.jpg
Rektangulära ventilationskanaler på ”Heden 118” som blir Bollnäs kommuns nya arkiv.

Bollnäs Folkhögskola, Bollnäs Bandyhall och Padelhallen i Söderhamn samt Ica Maxi Bollnäs är några av projekten där de installerat rektangulär ventilation de senaste åren. Det var många år sedan Peter själv jobbade som montör och ibland kan han sakna det. ”Det jag främst saknar med montörsjobbet är att jag då kunde lämna huvudet kvar på jobbet när jag gick hem. Det kan jag ju inte direkt nu.” skrattar han.

Goda relationer underlättar arbetet

Enligt Peter är det viktigt att ha en god relation med sina leverantörer. För honom underlättar det mycket i det administrativa arbetet när han kan få snabb och bra service från Bevego i Sundsvall. Även om ibland skriver beställningar med lite egna termer så gör det ingenting då man ändå förstår varandra. ”Skulle det vara några funderingar eller oklarheter så ringer Bevego alltid upp och dubbelkollar vilket underlättar arbetet för mig.” säger Peter.

Joakim Ersson har varit Blomquists kontaktperson på Bevegos filial i Sundsvall i flera av ventilationsprojekten. Han tycker det är jättekul att Bevego har fått förtroendet av Blomquist att leverera rektangulära kanaler. ”Samarbetet tillsammans med Peter och montörerna tycker jag fungerar väldigt bra, särskilt kul är det också att vi får så bra feedback av dom som monterar kanalerna.” säger Joakim.

Blomquist Ventilations senaste projekt startar i april 2023 där rektangulära ventilationskanaler ska installeras på Renhammarsskolan i Bollnäs. Det är en helt nybyggd skola som väntas stå klar och välkomna nya förväntansfulla elever till terminsstarten hösten 2024. Majoriteten av projekten som Blomquist Ventilation jobbar med ligger i närområdet och de trivs med att jobba lokalt. Projektet på Renhammarsskolan som drar igång nu ligger bara 3 minuter från Peters kontor. ”Det är ju perfekt att ha så nära till ett så stort projekt!” utbrister Peter med ett leende.