Isolering och beklädnad i ett - för utomhusbruk

02 mars 2023

Magnus och hans kollegor på EB Isolering arbetar med alla typer av uppdrag inom teknisk isolering och cirka 40% av dessa är utomhus. Då är det ofta ventilationskanaler på industrifastigheter som ska isoleras. Just ett sådant projekt har EB Isolering precis avslutat i Fagersta, ett projekt som är bland de första i Sverige att använda Paroc Pro Lamella Mat Clad. Varför Magnus valde att arbeta med just detta material berättar han mer om här.

Isolering av ventilationskanaler utomhus

EB isolering utgår från Västerås där de har sin verkstad med egen tillverkning. Förutom att de arbetar med all typ av teknisk isolering utför de plåtbeklädnader och bearbetar allt sitt material själva. Ventilationsisoleringen i Fagersta var ett uppdrag om ca fem veckor där företaget GITAB monterat ventilationssystemet. Aggregatet var placerat på taket och alla kanaler var dragna utomhus. Detta var ett projekt med stor tidspress vilket gjorde att Magnus började se sig om efter ett nytt tillvägagångssätt.

Utforskar nya produkter

”Jag hade hört att Paroc hade ett material för utomhusbruk som skulle kunna fungera i detta projekt, så jag pratade direkt med Håkan Glöckner på Paroc och fick veta mer om deras Clad System. Jag pratade också med beställaren för att höra om det var okej att vi använde just detta material. Vi på EB Isolering beställer i stort sett allt vårt material från Bevego, och när vi arbetar med stenull väljer vi alltid produkter från Paroc. Även i detta projekt beställde vi genom Bevego, vi har varit kunder till dem länge och trivs bra med det!” säger Magnus Sahlgren, VD på EB Isolering.

Vecka 9_Paroc_EB_isolering_bild 1.jpg
En del av teamet på EB Isolering, som totalt är 12 anställda.

Det vanligaste för cirkulära ventilationskanaler utomhus är att man isolerar och sedan mantlar med plåt eller annat slittåligt material. Rektangulära kanaler isoleras och kläs in i måttanpassad plåt, något som är tidskrävande och utmanande om det är ont om utrymme. Som ett alternativ till detta har Paroc utvecklat Clad System. Dessa produkter bygger på Parocs välutvecklade och beprövade stenull som kompletterats med ett starkt ytskikt av aluminiumbelagd glasfiberduk med UV-skydd. Det gör att produkterna är särskilt lämpade för utomhusbruk, och eftersom produkterna innefattar både isoleringen och beklädnaden kan man som montör göra stora tidsbesparingar.

Vad är Paroc Clad System?

Inom Paroc Clad System finns produkterna Pro Lamella Mat Clad för ventilationskanaler, Pro Section (rörskålar) och Pro Segment (rörböjar) för industriella rörledningar samt tillbehören Clad Tape och Clad Dots. Produkterna har under en tid använts i Europa men det är först nu som Paroc fokuserar på att sprida kännedomen om produkterna även här i Sverige. På grund av materialets höga kvalitet och utvecklade egenskaper är produkterna inom Clad System idealiska för det skandinaviska klimatet. En video som kort presenterar fördelarna med Paroc Clad System finns att se här.

”Grabbarna som isolerade projektet i Fagersta sa att det var en bra produkt att jobba med. Det var ju första gången vi arbetade med Lamella Mat och vi var väldigt nöjda, den är bra! Vi kommer att arbeta med den fler gånger om det går i linje med vad som är föreskrivet och om beställaren godkänner det. Lamella Mat är ju extra bra när det är ont om tid, och om kanalerna är dragna lite konstigt så att det är svårt att komma intill. Eftersom det var ganska bråttom i Fagersta passade Lamella Mat bra, skulle vi gjort en plåtbeklädnad istället skulle det ha tagit minst dubbelt så långt tid.” säger Magnus.

Vecka 9_Paroc_Pro clad_bild 2.jpg

Egenskaper som klarar extrema krav

Clad-beklädnaden ger skydd mot extrema väderförhållanden. Produkterna inom Paroc Clad System är UV-beständiga, vattentäta och resistenta mot saltvatten. De tål temperaturer upp till 680 grader och skyddar även mot extrem kyla. Inga förberedelser krävs utan det är enkelt att skära och forma materialet direkt vid montering. Även i utmanande förhållande som platsbrist eller kraftig vind är det ett smidigt material att arbeta med.

Dessa egenskaper gör att produkterna är godkända för användning inom flera olika områden. Att materialet tål temperaturer upp till 680 grader gör att de kan användas för att förhindra temperaturförluster på högtemperatursystem och ångledningar. De kan användas inom industrier som hanterar ström, olja, gas och kemiska produkter. De passar även vid till exempel livsmedelstillverkning, kustnära applikationer och i laboratorier. Var noga med att följa Parocs rekommendationer och se till att temperaturen kring applikationen är mellan +10°C till +40°C vid montering.

Tejp för tätning

Produkterna Clad Tape och Clad Dots är idealisk för tätning av skarvar vid användning av produkter i samma serie, och de har självklart samma egenskaper som nämnts ovan. Både tejpen och de runda klistermärkena har ett lim av butylgummi som har mycket hög klibbighet och åldringsbeständighet. Clad Dots används för att snabbt och enkelt täcka stiftens huvuden, de levereras på rulle och ingen sax behövs för montering.

Vecka 9_Paroc_isolering utomhus_bild 3.jpg

Ett alternativ när det är ont om plats

”I projektet i Fagersta använde vi Lamella Mat på 100 mm, en sådan matta stjäl ju inte så mycket utrymme utan slutresultatet blir ungefär lika stort som själva kanalerna. Klär man istället in kanalen och isoleringen med plåt blir resultatet så mycket större. Om kanalerna är monterade vågrätt eller lodrätt är det ganska enkelt, men så fort det finns en lutning blir resultatet skrymmande och det går åt mycket plåt, där har Lamella Mat ytterligare en fördel. Nu har vi en låda med rörskålar från Paroc Clad System som väntar på oss i verkstaden, det ska bli kul att även testa dem och se hur de är att arbeta med.” säger Magnus.

Vilka är EB Isolering?

EB Isolering grundades 1977 av Eklund och Blom, därav namnet EB. Idag är de 12 personer på företaget varav en administrativ tjänst inom ekonomi. Resterande är montörer som tar sig an uppdrag inom VVS-isolering och plåtbeklädnad över hela mellansverige. Magnus Sahlgren började arbeta på EB Isolering 1992. Han tog över verksamheten 2009 och är idag VD på företaget som har sitt säte i Västerås.

På Parocs hemsida finns mer information om Parco Clad System att tillgå. Här finns till exempel installationsguider för Paroc Pro Clad Lamella Mat samt Paroc Pro Pipe Section 140 Clad T/Paroc Pro Combi Clad. Du är självklart välkommen att ta kontakt med din närmaste Bevegofilial för att få svar på dina funderingar, eller vända dig direkt till Parocs support.