SM för att locka fler unga till plåtslagaryrket

15 mars 2023

9 mars avgjordes årets upplaga av SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Det är en årlig tävling där över 100 gymnasieelever runt om i Sverige ställer upp i lokala deltävlingar, och de sex bästa får en plats i finalen. Branschorganisationen Plåt & Ventbyrån står som arrangör, och Plannja och Bevego stödjer tävlingen genom att vara sponsorer. De bidrar med material och verktyg för att främja det primära syftet att få fler unga att välja plåtslagaryrket.

Att locka unga till plåtslagaryrket

”Alla deltagare gjorde ett jättebra jobb under finalen. Dagen innan fick de reda på att uppgiften var en taklucka, och sedan fick de en timma på sig att mäta och att förbereda. Under själva finaldagen fick de sex timmar för att genomföra uppgiften. Det var jättekul att följa deras arbete! Alla började lugnt och stadigt och tog god tid på sig. Man märkte att några fick lite tidspress på slutet men alla blev klara i tid.” säger Andreas Gryvik som är utesäljare på Bevego och som var på plats på tävlingen i Katrineholm. 

Idag är plåtslagare en bristvara, men efterfrågan på plåtarbete av hög kvalitet är stort. Allt från privatpersoner till stora aktörer och entreprenörer på marknaden vill nyttja fördelarna med ett hållbart plåtarbete i sina projekt. Plåtslageri är ett hantverk som tar tid att lära sig men som skapar otroligt vackra byggnader och applikationer som håller i generationer framöver. 

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 1.jpg
8 mars fick deltagarna reda på att uppgiften var att göra en taklucka, och ett besök på kundens tak simulerades.

Fler bra plåtslagare behövs

”Vi på Plannja vill alltid att det ska tillkomma fler bra plåtslagare till yrket, det är en bristvara. Det är en relativt lång väg tills att man är färdigutbildad, att läsa till plåtslagare på gymnasiet är en bra start på resan. Vi på Plannja vill göra allt vi kan för att bidra till att eleverna får bästa möjliga utbildning, och att de blir inspirerade till att fortsätta ut i arbetslivet som lärling och sedan få sitt yrkesbevis som plåtslagare.” säger Jörgen Palm på Plannja.

Jörgen jobbar som KAM på Plannja som tillverkar byggplåtprodukter, och har hela Sverige som arbetsplats. När han inte är delaktig i arbetet som sponsor till SM för unga plåtslagare har han kontakt med både plåtslageri och grossister som är återförsäljare av Plannjas produkter. Plannja är mycket aktiva och genomför bland annat egna utbildningar för att öka kompetensen i branschen och utbilda om olika material som de erbjuder.

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 2.jpg
9 mars fick deltagarna sex timmar på sig att genomföra uppgiften. I det ingår att förbereda allt arbete i verkstaden.

Plannja och Bevego sponsrar SM

”När Plåt & Ventbyrån planerar SM för unga plåtslagare sätter de ihop en uppgift som finalisterna ska genomföra under finaldagen, den är inte vi på Plannja delaktiga i, vi levererar bara materialet. I år är det en mjuk stålplåt som deltagarna arbetar i, en så kallad EMK som står för extra mjuk kvalitet. Det brukar ofta bli en mjuk plåt för den är tacksam att arbeta i, den är enkel att vika och böja. Det är roligt om elever inom plåtslageri får upp ögonen för oss på Plannja och handlar vårt material i framtiden, men det viktigaste för oss är att de utbildar sig till plåtslagare för att hålla branschen och hantverket levande.” säger Jörgen.

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 3.jpg
Sponsorerna Plannja och Bevego fanns på plats under SM för unga plåtslagare.

Både för Plannja och Bevego är det viktigt att vara med och gynna branschen, och få unga intresserade av plåtslagaryrket. Det är inte bara finalen i SM för unga plåtslagare som de sponsrar, utan även de lokala deltävlingarna runt om i Sverige. Andra sätt för Plannja och Bevego att stötta branschen är till exempel att vara på plats i olika sammanhang och hjälpa till med tips, kunskap och erfarenhet. Att vara med som sponsor under SM för unga plåtslagare är värdefullt även ur andra aspekter.

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 4.jpg
Här är deltagarna uppe på kundens tak och monterar. Då gäller det att inte ha glömt sina verktyg i verkstaden.

En värdefull dag för Bevego

”Som sponsorer fick vi tillsammans med Plannja en yta där vi ställde upp lite vepor och giveaways, och under dagen träffade vi många nya människor. Deltagare och besökare kom ju från stora delar av Sverige så jag träffade både befintliga kunder och nya kontakter under finalen. Domarna är till exempel personer som är engagerade i branschorganisationen, och vissa av deltagarna har föräldrar som arbetar inom plåtslageri. Att träffa människor som man har så mycket gemensamt med är alltid väldigt roligt.” säger Andreas som är nöjd med dagen.

Plåt & Ventbyrån verkar för att lyfta både plåtslageri- och ventilationsbranschen, och utöver att anordna SM för unga plåtslagare deltar organisationen på mässor och event, och genomför olika typer av aktiviteter som gynnar yrket. Både Bevego och Plannja har nära samarbete med Plåt & Ventbyrån för att vara med och stötta där det finns möjlighet.

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 5.jpg
Markuss Teraudkalns, 2:a plats, Pontus Andersson, 1:a plats och Eddie Embretsen, 3:e plats. Foto: Jezzica Sunmo - Plåt & Ventbyrån.

Unga utvecklas och inspireras

”Jag tror att en sådan här tävling som SM för unga plåtslagare absolut gör att fler får upp ögonen för yrket. Jag tror framför allt att många som är med och tävlar, inte bara i finalen utan även på lokal nivå, får en bekräftelse på att det är ett roligt yrke och väljer att fortsätta vidare som lärling efter gymnasiet. Alla tycker väl det är roligt att tävla, man letar ju alltid efter grenar att tävla i! Jag tror att många utvecklas och inspireras av detta.” säger Jörgen.

vecka 10_SM for unga platslagare_bild 6.jpg
Foto: Plåt & Ventbyrån.

Vinnare i SM för unga plåtslagare

Både Bevego och Plannja säger stort grattis till Pontus Andersson från Lindeskolan i Lindesberg som tog hem segern i SM för unga plåtslagare 2023! På andra plats kom Markuss Teraudkalns från Uppsala Yrkesgymnasium Jälla i Uppsala, och på tredje plats kom Eddie Embretsen från Polhemsskolan i Gävle. Fjärdeplatsen delas mellan Leon Stenström från Lugnetgymnasiet i Falun, Rickard Vred från Yrkesgymnasiet i Ale i Nödinge, och Theodor Emanuelsson från Östrabo Yrkes i Uddevalla.